Pieni viiltohaava voi olla syvempi kuin naarmu, mutta silti se paranee usein helpommin. Verenvuoto huuhtelee lian pois haavasta ja loppu usein itsestään (haavan primääri paraneminen). Laastarilla peitettynä haavan sileät reunt kasvavat helposti takaisin kiinni. Naarmut voivat puoleastaan olla pinnallisia (ihon päälimmäisessä kerroksessa, epidermiksessä), mutta niiden paraneminen on usein hitaampaa haavassa olevan lian tai liiallisen haavaeritteen vuoksi.

Puhdista haava huolellisesti

Pese haava huolellisesti kylmällä vedellä - mutta älä hankaa haavaa. Voit varovasti poistaa haavan pinnassa olevat tikut, kivet jne. steriilejä pinsettejä käyttäen. Suuremmat vierasesineet tai hankalammin irroitettavat haavassa olevat asiat on parempi jättää paikoilleen kunnes lääkäri poistaa ne, jotta kudos ei vaurioituisi lisää. Desinfioi ihoalue haavan ympäriltä infektioiden välttämiseksi. Naarmut erittävät usein runsaasti: terveen ihon vettymisen ja turpoamisen (maseroitumisen) ehkäisemiseksi suosittelemme näille haavoille käytettävän imukykyisiä haavasidoksia, jotka vaihdetaan usein.
 

Hae apua terveydenhuollosta

Käänny lääkärin puoleen näissä tapauksissa: pistohaavat - varsinkin mikäli asiaan liittyy ulkoisia esineitä, eläinten puremat ja raapimisen aiheuttamat haavat, suuren alueen peittävät palovammat sekä runsaasti vertavuotavat haavat tulisi hoitaa lääkärin toimesta.