Ruhje syntyy nopeasta, mutta voimakkaasta iskusta kuten esimerkiksi yhteentörmäyksestä tai itsensä satuttamisesta huonekalujen kulmiin. Iho repeytyy herkästi erityisesti niissä kohdissa, jossa luu on suoraan ihon alla. Toisinaan ruhjevammat tulisi ommella, sillä epätasaiset reunat saattavat muutoin kasvaa yhteen epätasaisesti aiheuttaen arpia.

Käytä kompressiosidosta

Ruhjeiden hoitaminen kannattaa aloittaa laittamalla steriili haavasidos ja kiinnittämällä se haavan päälle itsekiinnittyvällä laastarille. Kompressiosidos on ideaali tapa tyrehdyttää verenvuoto. Kääri harsosidosta muutama kierros steriilin sidoksen ympärille ja aseta sitten lisäksi esimerkiksi rulla harsosidosta tai vaikka nenäliinapaketti haavan päälle. Mutta ole tarkkana: haluat pysäyttää verenvuodon haavasta, mutta et kokonaan halua estää veren virtaamista kyseiseen kehon osaan.
 

Hae apua terveydenhuollosta

Käänny lääkärin puoleen näissä tapauksissa: pistohaavat - varsinkin mikäli asiaan liittyy ulkoisia esineitä, eläinten puremat ja raapimisen aiheuttamat haavat, suuren alueen peittävät palovammat sekä runsaasti vertavuotavat haavat tulisi hoitaa lääkärin toimesta.