Rakot ovat ihon kerrosten välissä olevia nestekertymiä. Ne voivat syntyä palovammojen, paleltumisen tai kemiallisen korroosion aiheuttamana. Yleisin syy rakoille on kuitenkin ihoalueen hiertyminen esimerkiksi uusia kenkiä käytettäessä, puutarhatöissä tai muuta ruumillista työtä tehdessä. Näissä tapauksissa ihon pinnalliset kerrokset hiertyvät irti alemmista, jolloin väli täyttyy kudosnesteestä.

Miten päästä eroon rakoista

Rakkoa ei koskaan tulisi puhkaista infektoitumisriskin takia. Tiukasti paikallaan pysyvä laastari rakon päällä suojaa ihoa jatkuvalta ärsytykseltä. On olemassa erityisesti rakoille suunniteltuja geelilaastareita, jotka edesauttavat rakon paranemista. Rakkolaastaria voi pitää iholla niin kauan kun se pysyy paikallaan ja putoaa itsestään pois. Mikäli rakko on jo puhjennut, alue tulisi desinfioida ennen laastarin asettamista. Puhkeamisenkin jälkeen voit käyttää rakkolaastaria, sillä rakkolaastarien geeli ei tartu haavaan.
 

Hae apua terveydenhuollosta

Käänny lääkärin puoleen näissä tapauksissa: pistohaavat - varsinkin mikäli asiaan liittyy ulkoisia esineitä, eläinten puremat ja raapimisen aiheuttamat haavat, suuren alueen peittävät palovammat sekä runsaasti vertavuotavat haavat tulisi hoitaa lääkärin toimesta.