Tarkemmin ottaen kaikki haavat, jotka rikkovat ihon pinnan ovat avohaavoja. Mutta yleensä avohaavasta puhutaan kun haava on syvempi, kuten esimerkiksi eläimen purema tai pistohaava.

Varo infektioita

Mikäli haavassa on edelleen vierasesineitä, älä yritä poistaa niitä, sillä saatat vaurioittaa kudosta entisestään. Tärkeintä on verenvuodon pysäyttäminen; mikäli olet epävarma vierasesineen poistamisesta, yritä hoitaa haavaa sen ympäriltä. Syvemmät haavat vaativat yleensä lääkärin hoitoa, sillä näissä tapauksissa on riskinä verisuonien tai elinten vaurioituminen. Lisäksi avoimet haavat ovat riskialttiimpia infektioille, erityisesti puremista aiheutuneet haavat. Lääkäri voi tarvittaessa uusia jäykkäkouristusrokotteen sekä määrätä antibiootteja tätä varten.
 

Hae apua terveydenhuollosta

Käänny lääkärin puoleen näissä tapauksissa: pistohaavat - varsinkin mikäli asiaan liittyy ulkoisia esineitä, eläinten puremat ja raapimisen aiheuttamat haavat, suuren alueen peittävät palovammat sekä runsaasti vertavuotavat haavat tulisi hoitaa lääkärin toimesta.