Pienet ja vähän suuremmatkin haavat syntyvät helposti. Haava voi olla pieni tai iso, naarmu tai syvempi haava, helppohoitoinen tai hankalassa paikassa. Mutta joka kerta niihin liittyy verta, infektion riski sekä kipua haavan saaneelle henkilölle. Ja juuri näihin kolmeen asiaan ensiavun pitäisi keskittyä onnettomuuden saatuessa.

Pysäytä verenvuoto, ehkäise infektioriski, lievitä kipua

Mikäli vamma vaikuttaa vakavalta, sinun tulisi soittaa apua. Mutta sinun tulisi myös toimia. Verenhukka ja kipu voivat aiheuttaa shokkitilan ja tämän takia itsensä satuttaneen henkilön tulisi maata tai istua alas. Seuraavaksi arvioi haavaa.

  • Puhdista haava varovaisesti kylmällä vedellä
  • Poista pinnalliset vierasesineet steriilejä pinsettejä käyttäen - kaikki syvemmällä haavassa olevat vierasesineet tulisi poistaa lääkärin toimesta.
  • Desinfioi haavaa ympäröivä iho

Seuraava vaihe on verenvuodon tyrehdyttäminen, sillä verenvuoto saattaa puolestaan myös aiheuttaa vakavia vaaratilanteita. Haavan päälle kiinnittyvä laastari saattaa riittää pienempien haavojen hoitoon, mutta suuremmat haavat tarvitsevat steriilejä kompresseja tai haavasidoksia. Kompressia tulisi käyttää runsaasti verta vuotaville haavoille.

Mutta älä unohda omaa turvallisuuttasi: hoitaessasi runsaasti vertavuotavia haavoja, käytä kertakäyttökäsineitä suojaamaan infektioilta.
 

  • Ensiapu kotona

    Suurin osa vammoista syntyy kotona. Ihmiset kaatuvat portaissa, leikkaavat ruokaa laittaessa sormeensa…Joten olisi parasta pitää kaikki tarvitsemasi lähellä vahingon varalta.

  • Ensiapuapakkaus matkalla

    Sairaana oleminen ja itsensä satuttaminen ovat viimeisiä asoita jota lomalta toivotaan. Silti pienet haavat ja naarmut syntyvät helposti esimerkiksi terävästä simpukasta rannalla tai kadulla kompastuessa.

Hae apua terveydenhuollosta

Käänny lääkärin puoleen näissä tapauksissa: pistohaavat - varsinkin mikäli asiaan liittyy ulkoisia esineitä, eläinten puremat ja raapimisen aiheuttamat haavat, suuren alueen peittävät palovammat sekä runsaasti vertavuotavat haavat tulisi hoitaa lääkärin toimesta.